okt 282012
 
Pečieme bez lepku

Ak ste sa rozhodli, že upečiete niečo bez lepku, buďte pripravení na najhoršie. Tým myslím, že celé vaše dielo môže nakoniec skončiť v koši. Pečenie bez lepku nie je vôbec také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo.

Veľa skúsených gazdiniek žije v domnení, že stačí v recepte zameniť bežnú múku za bezlepkovú a výsledok je zaručený. Ale pravda to je iba z polovice. Mám veľa kamarátiek, ktoré sa rozhodli, že niečo upečú. Neverili mi, keď som ich varovala, že bezlepková múka sa správa úplne inak, ako sú zvyknuté u bežnej múky. Výsledok bol skoro vždy rovnaký. To, čo upiekli, bolo suché, drobivé a vôbec nedržalo spolu tak, ako by malo.

Výsledok babičkinho diela bol predsa o niečo lepší, keďže tieto gazdinky si v kuchyni už čo-to skúsili. Vedia, ako zachraňovať príliš husté alebo riedke cesto. Čo robiť, ak sa cesto lepí … Ale v prípade staršej generácie je dobré asistovať alebo nechať v kuchyni naozaj len bezlepkové suroviny. Častokrát sa totiž stáva, že práve babičky v snahe čo najviac vylepšiť receptúru pre svoje vnúča urobia zásadné chyby. Je pravda, že cestu to zrejme pomôže, ale vnúčaťu zrejme uškodia. Viem, že to robia v dobrom úmysle a častokrát ani nevedia, čo môžu pridávať a čo nie. A preto – ako hovorím, asistujte alebo aspoň obmedzte prísun lepku k pečeniu.

A keď už dostanete od niekoho chutný a dobre vyzerajúci bezlepkový koláčik domácej výroby, vždy si pýtajte recept, len tak zo zvedavosti. A možno budete prekvapený, akých banálnych chýb sa môže tvorca dopustiť.

Keď som raz zapisovala recept od kamarátky, ktorá doniesla synovi bezlepkový koláč, tak na nevinnú otázku: „A čím si vysypala plech?”, odpovedala: „No, normálnou múkou.” Vôbec jej to neprišlo ako problém. Všetku svoju pozornosť venovala cestu a jeho príprave. V tom neurobila ani najmenšiu chybu. Recept bol dokonalý. Korunu tomu nasadila práve v momente, keď už bola na seba hrdá, aké parádne cesto sa jej podarilo.

Takisto sa často stáva, že 100%-ný bezlepkový koláč dostane ranu až po upečení. Výsledok je dokonalý, tak prečo ho ešte nevylepšiť polevou alebo ozdobnou posýpkou? Ďalšia zrada.

Pečenie bez lepku je ozajstnou alchýmiou. Nie každý vie piecť, nie každý má na to čas a povedzme si pravdu, nie každého to baví. Ak aj vy patríte medzi tých, pre ktorých bezlepkové pečenie nie je ten pravý adrenalín, skúste zmesi na pečenie.

Existujú bezlepkové zmesi na rôzne druhy sladkých koláčov, muffinov, palaciniek, brownies … Pre tých, čo uprednostňujú slané pochúťky, je to napr. bezlepková zmes na haruľu alebo zmes na pizzu. Na trhu nájdete naozaj mnoho druhov bezlepkových zmesí, ktoré už väčšinou obsahujú všetko potrebné. Inokedy stačí pridať iba niektoré ingrediencie, ako olej, vajcia a pod. Pečenie zo zmesi zvládne naozaj každý. Nemusíte sa strachovať, čo z trúby vytiahnete. Výsledok je takmer istý.

Ak by ste sa ale náhodou niekedy rozhodli, že už je ten pravý čas vyskúšať niečo z vlastnej tvorby, nezabudnite, že najprv sa budete musieť zorientovať v bezlepkových múkach. Aj tu výrobcovia už podali spotrebiteľovi pomocnú ruku. Existuje veľa druhov bezlepkových múk, pričom každá je lepšia na niečo iné. A výrobcovia ich podľa toho aj značia. Tieto múky sú taký medzikrok medzi bezlepkovými zmesami a prirodzene bezlepkovými múkami.

Prirodzene bezlepkové múky bez špeciálneho značenia, na čo sú vhodné, sú tu už naozaj pre majstrov v bezlepkovom pečení. Sú určené pre všetkých, ktorí presne vedia, čo chcú a ako na to. Nechcú čítať žiadne rady alebo návody. To je presne generácia našich babičiek. Recepty mali v hlave a vždy si vedeli poradiť.

Ak si trúfate na takéto pečenie, prečítajte si článok „bezlepkové múky”. Je to taký mini-sprievodca, aby ste sa pri regáli s bezlepkovou múkou nestratili a vedeli si vybrať. Či si už vyberiete múku sójovú, teffovú, pohánkovú, pšenovú, lupinovú, cícerovú, kukuričnú, ryžovú, zemiakovú, výsledok už bude iba vo vašich rukách.

A ak sa vám váš bezlepkový recept podarí, môžete byť na seba náležite hrdý. Tak veľa šťastia!

Foto zdroj: Pixmac

 Publikoval o 19:31

 Zanechať komentár

(Požadované)

(Požadovaný, ale nebude zobrazený)