Sukralóza

 

Sukralóza E955 patrí medzi nízkoenergetické a umelé sladidlá. Radí sa medzi pomerne nové sladidlá. Bola objavená v 70-tych rokoch. Viac ako 20 rokov trvali testovania tohto sladidla. V žiadnej zo štúdií sa nepreukázali obavy o zdravie ako opodstatnené. V EU bola schválená v roku 2004.

Sukralóza má lahodnú chuť a je tepelne stabilná. Jej použitie je preto všestranné. Využíva sa ako v potravinárskom, tak aj vo farmaceutickom priemysle. Používa sa pri zaváraní, pečení, ale aj ako sladidlo na priamu spotrebu. Je vhodná do teplých aj studených nápojov. Často sa mieša s prírodnými sladidlami ako je napríklad sorbitol.

Jej sladivosť je 500-600-krát vyššia ako u cukru. Vysoká sladivosť spôsobuje, že ju stačí používať v minimálnom množstve. Preto je prakticky nemožné, aby došlo k prekročeniu doporučeného denného príjmu. Ten je stanovený na 15 mg/kg. Priemerná spotreba je však odhadovaná na 1,3 mg/kg. Je známa pod obchodným názvom Splenda.