Stévia

 
Stévia

Stévia E 960 je nízkoenergetické a zároveň 100 % prírodné sladidlo. Sladivosť má 200 až 400x vyššiu ako cukor. Vo vysokých dávkach je pre stéviu typická chuť “sladkého drievka”. Vzhľadom k jej vysokej sladivosti nie je potrebné používať ju vo veľkých dávkach. Doporučovaná maximálna denná dávka (ADI) je 4 mg/kg. Firma Balance vyúžíva Stéviu pri výrobe niektorých svojich čokolád.

Stévia rebaudiana Berton je známa tiež ako Stévia cukrová alebo Stévia sladká. Je to svetlomilná tropická rastlina s bielymi kvetmi. Pochádza z Paraguaja. Hoci do našich končín dorazila len nedávno, je to sladidlo, ktoré je už dlhé storočia používané medzi indiánmi z Paraguaja a Brazílie. Títo domorodí obyvatelia dobre poznali sladkú chuť stévie. Používali listy rastliny na sladenie horkého čaju (maté), na rôzne lektvary, alebo len tak žuli lístky ako žuvačku. Sladká časť rastliny sa nachádza v jej listoch. Najdôležitejšie zložky sú steviosid (až 18 %) a rebaudiosid (až 4 %).

Pestuje sa v Izraeli, Japonsku, Malajzii, Číne, Južnej Kórei a Južnej Amerike. Napríklad v Japonsku ňou sladia už stovky rokov. Japonci spotrebujú až 40 % celosvetového množstva. Avšak na ceste k úspechu to stévia nemá ľahké. Ani v Spojených štátoch amerických a ani v Európskej únii. V roku 2000 dokonca EU odmietla uviesť na trh stéviu ako nový typ potraviny alebo potravinovú prísadu. Na základe žiadosti však Európska komisia požiadala úrad EFSA o posúdenie bezpečnosti tejto látky. Úrad dospel k záveru, že tieto sladidlá nie sú karcinogénne, genotoxické, ani ich nie je možné spájať s akoukoľvek reprodukčnou či vývojovou toxicitou. Na základe týchto výsledkov sa Európska komisia rozhodla v novembri 2011, že je možné využiť stéviu v potravinárskom odvetví.

Stévia si našla svoje využitie v potravinárskom aj kozmetickom priemysle.

Medzi najvýznamnejšie vlastnosti stévie patria:

  • podporuje činnosť pankreasu u diabetikov typu 2
  • nezvyšuje glykémiu a je preto odporúčaná pre všetkých diabetikov
  • je teplotne stabilná a veľmi dobre rozpustná vo vode
  • stabilizuje krvný tlak
  • má dobrý vplyv na trávenie
  • je to nízkoenergetické a zároveň 100 % prírodné sladidlo
  • má protizápalové účinky
  • obsahuje vitamíny A, C, zinok, horčík, železo, riboflavín a iné
  • je vhodná ako sladidlo pri fenylketonúrii
  • je vhodná pri ekzémoch
  • urýchľuje hojenie drobných rán

Všetky tieto pozitívne vlastnosti jej dávajú veľmi dobré vyhliadky do budúcnosti. Hlavnou výhodou stévie je vysoká sladivosť a to, že je bez kalórií. Firmu Coca Cola zaujala natoľko, že nedávno predstavila svoje plány. Bude vyrábať sladidlo zo stévie pod menom Rebiana. Coca Cola týmto oznámením spustila lavínu záujmu aj u ostatných potravinárskych firiem. Záujem o stéviu je vysoký. A ako to už býva, zbystrila aj konkurencia. Stéviu čaká neľahký konkurenčný boj. Stoja proti nej takí silní hráči ako cukrová repa a umelé sladidlá. A samozrejme nemôžeme zabúdať ani na ľudí, ktorí majú z predaja týchto produktov nemalý zisk. A až čas ukáže, kto vyhrá.

Foto zdroj:  Pixmac