Sorbitol

 

Sorbitol E420 patrí do skupiny alkoholických cukrov. Je to prírodné, energetické sladidlo. Jeho energetická hodnota je 1110 kJ/100 g. Má sladivosť asi len 60 % bežného cukru.
Nachádza sa prirodzene v niektorých druhoch ovocia, ako sú jablká, hrušky, čerešne, hrozno. Sorbitol je vo zvýšenom množstve prítomný aj v sušených slivkách. Vzhľadom k svojim laxatívnym účinkom sa sušené slivky s úspechom používajú na prečistenie čriev. Túto vlastnosť má aj sorbitol. Vo vyšších dávkach môže spôsobovať črevné problémy alebo nafukovanie. U citlivých osôb môže pôsobiť ako preháňadlo. Tieto nežiadúce účinky sa prejavujú až po prekročení doporučenej dennej dávky. Tá je 25-30 mg a niekoľkonásobne prevyšuje obvyklé množstvá v potravinách. Sorbitol nie je preto vhodný pre malé deti.

Sorbitol sa vyrába v tekutej a práškovej forme. Používa sa hlavne ako sladidlo, stabilizátor a zahusťovadlo. Aj keď má sorbitol pomerne vysokú energetickú hodnotu, je v tele vstrebávaný pomaly. Práve preto sa využíva pri výrobe diabetických potravín. Pre jeho veľmi dobrú rozpustnosť vo vode je často využívaný pri konzervovaní. Je známe aj jeho použitie do ústnych vôd a zubných pást. Oproti cukru nevytvára v priebehu spracovania hnedú farbu a je odolný voči vysokým teplotám. To sa využíva pri pekárenskej výrobe. Dokáže dobre zamaskovať pachuť sacharínu. Môžeme ho nájsť v cukríkoch bez cukru, žuvačkách, v sirupoch, v džeme alebo zmrzline.

Diabetik by si ho mal zarátať do denného príjmu sacharidových jednotiek (SJ). 12 g sorbitolu = 1 SJ. Pre zaujímavosť treba uviesť, že aj 12 g repného cukru = 1 SJ. Sorbitol má ale oproti cukru nižší glykemický index. To znamená, že glykémia (hladina krvného cukru) po ňom stúpa pomalšie.