Sacharín

 

Sacharín E954 je prvým umelo vytvoreným sladidlom. Jeho sladivosť je 300-krát vyššia ako u repného cukru. Patrí medzi nízkoenergetické sladidlá. Maximálny denný príjem bol stanovený na 5 mg/kg. Pre sacharín je typická jeho horká chuť. Jeho veľkou výhodou je tepelná odolnosť a mrazuvzdornosť. Vďaka jeho chemickej stabilite je jeho využitie naozaj široké. Používa sa ako v domácnostiach, tak v priemyselnej výrobe. Pridáva sa do žuvačiek, zaváranín, horčice, majonéz, dresingov, pečených výrobkov, nápojov bez cukru a vitamínových prípravkov. Je známy aj ako stolné sladidlo. Používa sa aj do zubných pást a ústnych vôd.

Už v minulosti sa objavili pochybnosti o jeho zdravotnej nezávadnosti. Vznikli na základe štúdií, že sacharín spôsobuje rakovinu močového mechúra. Ďalšie štúdie však žiadnu spojitosť s nádorovými ochoreniami nepotvrdili. Zlá povesť už ale sacharínu zostala.

Aj napriek všetkým sporom je sacharín často používaný a je obľúbený medzi diabetikmi. Hlavným dôvodom je to, že nemá vplyv na glykémiu (hladinu cukru v krvi) a zároveň je to nízkoenergetické sladidlo.