Maltitol

 

Maltitol E965 patrí do skupiny alkoholických cukrov. Je to energetické sladidlo. Jeho energetická hodnota je 1000 kJ/100 g. Získava sa zo škrobu. Najčastejším zdrojom škrobu je kukurica, ale môže byť aj pšenica. Tento fakt by mali mať na pamäti celiatici. A vždy kontrolovať, z akého zdroja pochádza. Konečným produktom je sirup alebo prášok.

Veľmi kvalitné čokolády sladené maltitolom (z kukurice) ponúkajú výrobcovia ako Balance, Stainer či Venchi.

Je vhodným sladidlom pre diabetikov. Má asi o polovičku nižší glykemický index ako sacharóza (bežný cukor). Čo znamená, že sa pomalšie vstrebáva do krvi. Jeho sladkosť dosahuje približne 75 – 90 % sladkosti sacharózy.

Maltitol nachádza široké uplatnenie v potravinárskom priemysle. Jeho zahusťovacie schopnosti sa využívajú pri výrobe čokolády a tvrdých cukríkov. Naopak pri výrobe zmrzliny sa využíva jeho schopnosť dosiahnuť krémovú textúru.

Maltitol má vo vyšších dávkach laxatívne účinky. Preto je doležité ho konzumovať s mierou. Je radený medzi bezpečné sladidlá, o čom svedčí aj fakt, že nemá stanovenú odporúčanú dennú spotrebu.