Acesulfam K

 

Acesulfam-K E950 patrí medzi nízkoenergetické sladidlá. Jeho sladivosť je 200-krát vyššia ako u repného cukru. Jeho prijateľný denný príjem je 9 mg/kg. Používa sa pri výrobe žuvačiek, nealkoholických nápojov, cukroviniek, dezertov, mrazených krémov, horčice, majonéz, vitamínových prípravkov. Má vysokú tepelnú stabilitu a je dobre rozpustný vo vode, vďaka čomu je využívaný v pekárenskej výrobe.

Nevýhodou je jeho pachuť, ktorá zostáva v ústach. Tá sa často maskuje inými sladidlami. Acesulfam-K sa takmer vždy používa v kombinácii s inými sladidlami. Typickým príkladom je spojenie s aspartamom alebo sukralózou v nápojoch.

Jeho výhodou je práve zvýraznenie chuti iných sladidiel.

Štúdie, ktoré naznačovali karcinogénne účinky, neboli potvrdené.