jún 302012
 
Intolerancia laktózy

Intolerancia laktózy je enzymatická porucha, pri ktorej chýba alebo nefunguje enzým laktáza.

Laktóza – mliečny cukor
Laktáza – enzým, ktorý nám pomáha laktózu tráviť

Veľa ľudí môže bez problémov vypiť dva aj tri poháre mlieka. Mlieko je v ich črevách plne strávené vďaka enzýmu laktáza a vstrebáva sa ďalej do krvného obehu.

Pri nedostatku enzýmu laktáza dochádza k problémom s trávením mlieka alebo mliečnych výrobkov. Jednou s možností, ako sa vyhnúť problémom s trávením je konzumovať výrobky bez laktózy.

Ako starneme, naše telo má tendenciu produkovať stále menej enzýmu laktázy. Na vine môžu byť niektoré lieky alebo choroby. Tie zvyknú produkciu enzýmu znižovať. Je dôležité poznamenať, že neznášanlivosť laktózy nie je to isté ako alergia na mlieko (pozri článok Alergia).

Príznaky intolerancie sú vracanie, hnačky, nadúvanie, kŕče. Tieto príznaky začínajú 30 minút až 2 hodiny po konzumácii potraviny obsahujúcej laktózu. Laktózu obsahujú všetky živočíšne mlieka.

Laktózu obsahujú všetky mliečne výrobky a srvátka vo všetkých jej formách.

Naopak riziko pre vás nepredstavuje: mliečna bielkovina, kyselina mliečna a baktérie kyseliny mliečnej.

Bez dostatku enzýmu laktázy prechádza veľká časť laktózy nestrávená do hrubého čreva. To sa absorbuje vodu a zvyšok sa stáva vhodnou potravou pre baktérie. Plyny a kyseliny, ktoré sa tvoria, spôsobujú bolesti brucha a hnačky.

Deficit laktázy delíme na:

  • Adultný (dospelý) deficit: je najčastejší a je podmienený geneticky. Začína sa prejavovať v dospelosti. S vekom môže produkcia enzýmu u niektorých jedincov klesať. Nejedná sa o úplný nedostatok enzýmu, je iba znížená jeho funkcia. Telo má tendenciu pracovať na báze “dopyt-odbyt”. To znamená, čím menej laktózy telo prijme, tým menej laktázy telo vyprodukuje. Preto nie je správne úplne sa vyhnúť laktóze. Môže to problém iba zhoršiť. Je dôležité stanoviť si toleranciu na laktózu a postupne ju pridávať do stravy.
  • Získaný (prechodný) deficit: vzniká najčastejšie po niektorých zápalových ochoreniach (napr. rotavírusové hnačky), v dôsledku chronických ochorení (napr. celiakia). Spúšťačom môže byť aj používanie niektorých liekov (napr. antibiotík, kedy je liekmi poškodená črevná sliznica). Enzým laktáza býva prvým enzýmom, ktorého aktivita sa v prípade poškodenia črevnej sliznice naruší. Často stačí 4 až 6 týždňová bezlaktózová diéta a produkcia enzýmu sa vráti do normálu.
  • Vrodený (kongenitálny) deficit sa rozdeľuje na dva podtypy:
    • prvom prípade sa jedná o úplný nedostatok enzýmu laktáza
    • v druhom prípade je tvorba enzýmu dostačujúca, ale enzým nefunguje tak, ako by mal

    V oboch prípadoch už od narodenia nastávajú kolikové stavy (bolesti brucha, hnačky, zvracanie) hneď po požití mlieka. Jedná sa o typ, ktorý si vyžaduje celoživotnú bezlaktózovú diétu.

  • Intolerancia laktózy u nedonosených novorodencov: je spôsobená nezrelosťou tráviaceho systému dieťaťa v čase narodenia. Vekom sa aktivita enzýmu laktázy zvyšuje. Dovtedy však musia tieto deti dostávať špeciálne upravené mliečne formuly.

Ak si myslíte, že vám mlieko nerobí dobre, poraďte sa so svojim lekárom. Nakoľko aj iné závažné ochorenia môžu spôsobovať podobné príznaky.

V prípade potreby vás môže lekár objednať na diagnostický test. Pri týchto testoch sa vypije väčšie množstvo mlieka a dychovým testom sa meria aktivita enzýmu laktáza. Aj pozitívny test môže znamenať, že menšie množstvo laktózy bude tolerované. Jedná sa o nepriamu vyšetrovaciu metódu, ktorá je používaná najčastejšie.

Priama vyšetrovacia metóda spočíva v odobratí vzorky z tenkého čreva. Zo vzorky sa dá zistiť presná aktivita enzýmu. Táto metóda nepatrí medzi štandardné, nakoľko je invazívna.

V prípade intolerancie na laktózu sa stále častejšie používajú niektoré farmaceutické výrobky, ktoré obsahujú enzým laktázy. Vyrábajú sa vo forme tabliet alebo kvapiek. Tablety sú určené na priamu spotrebu. Štiepia laktózu priamo v tele. Kvapky sa zase pridávajú napríklad do mlieka. Štiepia laktózu ešte pred konzumáciou (pozri príbalové letáky jednotlivých doplnkov).

Foto zdroj: Pixmac

 Publikoval o 18:34

 Zanechať komentár

(Požadované)

(Požadovaný, ale nebude zobrazený)