sep 292012
 
Glykemický index (GI) a diabetes

Stále viac sa o glykemickom indexe (GI) hovorí v súvislosti s chudnutím, zdravým stravovaním a zdravým životným štýlom. Úzko to ale súvisí aj s diabetickou diétou. Aj tá je postavená hlavne na správnom prijímaní sacharidov. Práve sacharidy (cukry) majú vplyv na glykémiu (hladinu cukru v krvi). Pre diabetika je dôležité vedieť, ako funguje inzulín a následne spracúvanie sacharidov v našom tele. Iba tak sa môže vyhnúť vysokým glykémiám, ktoré majú za následok komplikácie diabetu.

Pankreas je orgán, ktorý vylučuje hormón inzulín. Inzulín pomáha glukóze migrovať z krvi do buniek. Naše svaly, mozog a nervový systém sa na glukózu spoliehajú. Je to ich hlavné palivo. Zdroj energie. Prebytok glukózy z potravy telo premieňa do inej formy zvanej glykogén. Ten je následne uložený do pečene. Je pripravený doplniť hladinu cukru v krvi v prípade, keď dôjde k jej poklesu. Stáva sa tak medzi jedlami alebo počas fyzickej aktivity.

U diabetika tento proces nefunguje tak ako by mal. Inzulín sa buď netvorí – DM1, alebo nefunguje správne – DM2. Hladiny glykémie sa zvyšujú nad normálne hladiny. A práve tomu je dôležité sa vyhnúť. Jedným zo spôsobov, ako to docieliť, je prijímanie potravy s nízkym GI. Iba tak dokáže inzulín správne reagovať.

Sacharidy môžeme posudzovať ako jednoduché a zložené. Alebo ich môžeme hodnotiť podľa ich GI. Obidva spôsoby hodnotenia sú postavené na tom, ako ovplyvňujú glykémiu.

O glykemickom indexe (GI) sa kedysi moc nehovorilo. Diabetik si vystačil so sacharidovou jednotkou (SJ) a delením sacharidov na jednoduché a zložené. Diabetici sú vlastne priekopníci v GI, aj keď si to neuvedomujú. V článku “Glykemický index (GI) a diabetická diéta” sa dozviete viac o GI, aby ste aj vy mohli posúdiť, ako moc GI súvisí s diabetickou diétou.

Foto zdroj: fotograf Valentyn Volkov / Pixmac

 Publikoval o 21:01

 Zanechať komentár

(Požadované)

(Požadovaný, ale nebude zobrazený)