Celiakia

 

Celiakia je autoimunitné ochorenie spôsobené trvalou neznášanlivosťou lepku.

Lepok-Glutén (po anglicky) je bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni a žite. Nedoporučuje sa konzumovať ani ovos. Lepok je tiež prítomný v potravinách vyrobených z týchto obilnín, napr. v slade. Mnohé potraviny, v ktorých sa nachádza lepok, sú zjavné. Ako napr. chlieb, koláče, cestoviny, keksy. Treba si však dávať pozor na potraviny, ktoré obsahujú lepok vo forme skrytých prísad, ako sú stabilizátory chuti či zahusťovadlá. Bezlepková diéta spočíva vo vylúčení týchto potravín zo stravy. Musí ju dodržiavať každý, kto má celiakiu.

Často sa celiakia mylne považuje za alergiu na lepok. Celiakia však nie je alergia. Výskyt alergie na lepok je vzácnejší a príznaky sú úplne iné. Lepok je v tomto prípade alergén.

Steny tenkého čreva sú lemované malými výbežkami, tzv. klkmi. Tieto klky sú nepostrádateľné pre správne vstrebávanie živín. Keď ľudia s celiakiou jedia lepok, dochádza k vyhladeniu klkov. Vstrebávanie živín je narušené. Príznaky tohto stavu sú napr. hnačky, bolesti brucha, anémia (chudokrvnosť), či zníženie telesnej hmotnosti. U každého jedinca sú príznaky rôzne výrazné. Obraz celiakie u detí a dospelých je tiež rozdielny. U detí sa najčastejšie objavujú hnačky, nafúknuté bruško, dieťa neprospieva, trpí striedaním nálad. V školskom veku sa prejavuje predovšetkým oneskorením telesného a psychického vývoja. Choroba sa môže v čase puberty spontánne zlepšiť. Z toho vznikla mylná predstava, že celiakia je choroba detského veku a že dieťa z nej postupne vyrastie.

U dospelých je známa tzv. kožná forma celiakie. Prejavuje sa predovšetkým svrbiacimi pľuzgiermi, hlavne na končatinách, zadku, trupe a vo vlasoch. Zmeny na čreve sú v tomto prípade málo výrazné, zatiaľ čo postihnutie kože je veľmi nápadné. Len málo dospelých má príznaky podobné detským. Ich príznaky sú poväčšine málo výrazné a kolísavé. To je aj dôvod, prečo je ich tak málo diagnostikovaných. Predpokladá sa, že z celkového počtu je to len 10 – 15 %.

Jediná možná liečba celiakie je celoživotná bezlepková diéta. Keď je lepok vylúčený z potravy, poškodené črevo sa vráti do normálu. Je veľmi dôležité dodržiavať diétu aj keď sa symptómy zlepšia. Opätovné príjmanie aj malého množstva lepku zvyšuje riziko zdravotných problémov.

Dobrou správou je, že existuje celá rada prirodzene bezlepkových potravín. Patria sem: mäso, mlieko, vajcia, orechy, semienka, cukor, ovocie, zelenina, ryža, proso, pohánka, kukurica, strukoviny, zemiaky, amarant, sója, čaj, káva, víno, tuky, oleje a voda. Tieto potraviny sa používajú k výrobe bezlepkových produktov.

Skôr ako dôjde k testovaniu na celiakiu je dôležité pravidelne jesť stravu s lepkom. Inak sa môže stať, že budú výsledky falošne negatívne. Inými slovami testy tvrdia, že celiakiu nemáte, aj keď ju v skutočnosti máte. Prvým krokom v diagnostike bývajú krvné testy, ktoré merajú množstvo určitých protilátok. Ak je ich hladina vysoká, pacient má pravdepodobne celiakiu. Ak je hladina nízka, nie vždy to znamená, že pacient nemá celiakiu. Krvné testy nie sú dokonalé.

Preto jediným smerodatným vyšetrením zostáva biopsia tenkého čreva počas endoskopie. Lekár prechádza dlhou úzkou trubicou (endoskop) cez ústa do žalúdka, až do tenkého čreva. Lekár môže pomocou endoskopu fotiť a odobrať tkanivo. Vzorka je odoslaná na histologické vyšetrenie a ohodnotená histologickým skórovaním podľa Marsha. Treba podotknúť, že celá procedúra je bezbolestná. Pôvodná Marshova kvalifikácia má stupne 0 až 4, tretí stupeň má ešte podstupne A, B, C. Pre celiakiu je typický stupeň 3 a 4.

Ak celiatik nedodržiava diétu, jeho imunitný systém je pod stálym tlakom a môžu sa objaviť ďalšie autoimunitné ochorenia. Postupne môže dôjsť aj k úplnému zlyhaniu imunitného systému a k vzniku závažných komplikácií. Niektoré z nich môžu priamo ohrozovať život. Preto je dôležité a nevyhnutné dodržiavať celoživotnú bezlepkovú-bezgluténovú diétu. Práve diéta je jediným známym a fungujúcim liekom na celiakiu.

Bezlepkové potraviny a suroviny sú označené slovami “bezlepková potravina” alebo “neobsahuje lepok”. Tiež bývajú označené symbolom preškrtnutého klasu. Pre potraviny označené ako “bezlepkové” platí obsah lepku menej než 20 mg/kg. Hranica pre obsah lepku v potravinách označených ako “veľmi nízky obsah lepku” je maximálne 100 mg/kg. Tieto hodnoty sú stanovené podľa Nariadenia komisie (ES) č.41/2009. Toto nariadenie je záväzné v celom rozsahu a priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch.