Alergia na mlieko

 

Alergia na mlieko je alergiou na bielkovinu kravského  mlieka.

Ľudia si často zamieňajú alergiu na mlieko s intoleranciou laktózy. Jedná sa však o dve rozdielne diagnózy. V prípade intolerancie ide o poruchu trávenia (pozri článok intolerancia laktózy). Alergia na mlieko je nežiadúca reakcia imunitného systému na bielkovinu mlieka. V každom prípade alergia je závažnejšia diagnóza.

Spôsobuje dýchacie, zažívacie a kožné problémy. V najhoršom prípade môže skončiť až anafylaktickým šokom. Treba to mať na pamäti.

Pri alergii na mlieko je nutné zo stravy striktne vynechať všetky potraviny, ktoré by mohli bielkovinu mlieka obsahovať.

Riziko pre vás predstavujú výrobky obsahujúce: mlieko, smotanu, mliečny cukor, maslo, mliečnu bielkovinu, kyselinu mliečnu, baktérie kyseliny mliečnej, srvátku a to vo všetkých jej formách.

Bielkoviny mlieka sú vysoko odolné voči teplu, preto ani prevarené mlieko nie je vhodné pre alergikov. Alergici na bielkovinu kravského  mlieka majú často skríženú alergiu aj na ovčie, kobylie či kozie mlieko. Tieto mlieka obsahujú podobné bielkoviny s rovnakou alergizujúcou schopnosťou. Ich konzumáciu treba zvážiť!

Dobrou správou je, že deti väčšinou z alergie na mlieko vyrastú a potom je možné postupne do jedálnička zaraďovať mlieko.

V prípade ostatných potravinových alergií treba postupovať podobne a zo stravy vylúčiť všetky alergény.

Medzi najznámejšie a najčastejšie potravinové alergény patria: mlieko, orechy, sója, vajcia, pšenica.

Ak chcete získať viac informácii o alergii, pozrite si článok alergia.