mar 212014
 

Čerstvý bezlepkový chlebík od slovenského výrobcu AFD po novom Karpatská pekáreň môžete každý týždeň kúpiť v našom obchode. Nájdete ho v záložke bezlepkový chlieb čerstvý. Ponuka je už rozšírená aj o makový a orechový závin, makové a orechové rožky a briošku. Stačí objednať cez e-shop, osobne alebo telefonicky do piatku do 18:00 hod. Chlebík bude pre čítať ďalej →

 Publikoval o 11:28
nov 062013
 

Objednávky na bezlaktózové výrobky Minus L prijímame vždy raz za mesiac. Objednávky na oktober prijímame do 1.10. 2017. Tovar bude v obchode v pondelok 16.10. 2017 pooobede. Objednávky na november prijímame do 26.10. 2017. Tovar bude v obchode v pondelok 13.11. 2017 pooobede. Objednávky na december prijímame do 3.12 2017. Tovar bude v obchode v čítať ďalej →

 Publikoval o 8:32
dec 162012
 
Bezlepkové potraviny na predpis

Viem, aké ťažké je padnúť rovnými nohami do stanovenia diagnózy. Keď do rodiny pribudla celiakia, bola som zmätená. Lekár vám oznámi diagnózu a všetko je viac menej na vás. Diétna sestra vám síce vysvetlí obmedzenia, ale povedzme si pravdu. Nie všetko si zapamätáte, nie všetko je hneď jasné. Aj by ste sa spýtali, ale všetko čítať ďalej →

 Publikoval o 19:07
dec 152012
 
Limity bezlepkových potravín

L 2 – Bezlepkové potravinové suroviny – základné múky, špeciálne múky, doplnkové, chlieb, pečivo (množstevný limit zahŕňa všetky prípravky menovaných skupín dietetických potravín súhrnne) L 3 – Bezlepkové potravinové suroviny – špeciálne, iné L 4 – Bezlepkové potraviny – cestoviny                                           L 5 – Bezlepkové potraviny – doplnkové Množstevné limity pre dietetické potraviny Množstvo Množstvo Množstvo čítať ďalej →

 Publikoval o 13:39
dec 152012
 
Zoznam bezlepkových potravín

Zoznam kategorizovaných dietetických potravín na rok 2017. Tu nájdete zoznam najnovšie zverejnenej kategorizácie dietetických potravín zo stránok Ministerstva zdravotníctva. Vysvetlivky: NVL – Novalim, SCH – Schär, MTM – Mantler, EXT – Extrudo, MOL– Molino Adriani  – NOVINKA p.o. – perorálna aplikácia, plv – prášok Maximálna cena v lekárni – maximálna cena dietetickej potraviny vo verejnej čítať ďalej →

 Publikoval o 12:12
dec 102012
 
Bezlepkové múky

Možno vás poteší, že múky bez lepku sú zdravšie, vďaka vyššiemu obsahu živín, minerálov a vlákniny. Ale keďže s dobrou správou väčšinou prichádza aj zlá, nie je tomu inak ani v tomto prípade. Zlou správou je, že práca s bezlepkovou múkou je rozhodne ťažšia, ako s bežnou múkou. Dôvodom je práve absencia lepku. Piecť bez čítať ďalej →

 Publikoval o 19:18
okt 282012
 
Pečieme bez lepku

Ak ste sa rozhodli, že upečiete niečo bez lepku, buďte pripravení na najhoršie. Tým myslím, že celé vaše dielo môže nakoniec skončiť v koši. Pečenie bez lepku nie je vôbec také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Veľa skúsených gazdiniek žije v domnení, že stačí v recepte zameniť bežnú múku za bezlepkovú a čítať ďalej →

 Publikoval o 19:31
okt 212012
 
Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb je niečo ako “svätý grál” pri bezlepkovej diéte. Výrobcovia, ale aj domáce gazdinky, sa predbiehajú v tom, kto upečie lepší chlieb. Všetci sa snažia vytvoriť receptúru na  bezlepkový chlieb, ktorý by sa čo najviac podobal bežnému chlebu. Skúšajú a experimentujú.

 Publikoval o 8:06
okt 152012
 
Glykemické zaťaženie (GL) a index (GI)

V súvislosti s glykemickým indexom (GI) je nutné sledovať aj množstvo prijatých sacharidov. Hovoríme o glykemickom zaťažení (GL). Je založený na tom, že potravina s vysokým GI spotrebovaná v malom množstve má rovnaký účinok na glykémiu, ako väčšie množstvo potravín s nízkym GI. Diabetik musí brať do úvahy nielen GI, ale aj GL. Vo všeobecnosti čítať ďalej →

 Publikoval o 19:19
sep 302012
 
Glykemický index (GI) a diabetická diéta

Jedlo a nápoje sú niečo ako palivo pre naše telo. Prijímame ich vo forme bielkovín, tukov, sacharidov, vody, solí, vitamínov a vlákniny. Sacharidy naše telo uprednostňuje ako zdroj paliva. Všetky potraviny okrem mäsa, tukov, oleja a vody obsahujú sacharidy. Potraviny, ktoré obsahujú sacharidy ovplyvňujú hodnotu glykemického indexu (GI) a následne aj glykémiu. Vstrebávanie sacharidov závisí od čítať ďalej →

 Publikoval o 20:00
sep 292012
 
Glykemický index (GI) a diabetes

Stále viac sa o glykemickom indexe (GI) hovorí v súvislosti s chudnutím, zdravým stravovaním a zdravým životným štýlom. Úzko to ale súvisí aj s diabetickou diétou. Aj tá je postavená hlavne na správnom prijímaní sacharidov. Práve sacharidy (cukry) majú vplyv na glykémiu (hladinu cukru v krvi). Pre diabetika je dôležité vedieť, ako funguje inzulín a čítať ďalej →

 Publikoval o 21:01
sep 032012
 
Bezlepková diéta

Ľudia, ktorí trpia celiakiou, musia venovať veľkú pozornosť výberu vhodných potravín. Spočiatku môže byť veľmi ťažké vybrať tie správne. Hlavným pravidlom je vyhnúť sa všetkým potravinám obsahujúcim lepok.

 Publikoval o 21:09
aug 152012
 

Ak existuje podozrenie na celiakiu, lekár vás môže poslať na krvné testy. Ak sú krvné testy pozitívne na celiakálne protilátky, pošlú vás na endoskopické vyšetrenie tenkého čreva, kde vám odoberú vzorku sliznice. K správnemu stanoveniu diagnózy celiakie totiž nestačí len krvné vyšetrenie, aj keď je pozitívne. Nevyhnutná je aj endoskopia. Celiakia môže byť potvrdená iba čítať ďalej →

 Publikoval o 12:30
aug 012012
 

Pri obidvoch typoch diabetu je podstatou diéty obmedziť príjem cukrov (sacharidov). U pacientov s diabetom typu 2 je dôležité obmedziť aj príjem tukov. Dôležité je vedieť, že sacharidy podľa najjednoduchšieho členenia delíme na jednoduché a zložené. Zložené sacharidy sú známe ako pomalé cukry. Ich najlepším zdrojom sú: obilniny (vrátane nelúpanej ryže a kukurice), celozrnná múka, čítať ďalej →

 Publikoval o 19:58
júl 022012
 

Pre diabetes mellitus typ 2 je naopak typický prebytok inzulínu, ktorý však nie je schopný udržať normálnu hladinu cukru v krvi. Príjem potravy je natoľko zvýšený a výdaj energie natoľko nedostačujúci, že ani dostatok inzulínu nezabráni hromadeniu cukru v krvi. Dostatok inzulínu umožňuje cukrom prestúpiť z krvi do buniek. Bunky sú však už natoľko preplnené čítať ďalej →

 Publikoval o 14:10
júl 012012
 

V prípade diabetes mellitus typ 1 sa jedná o metabolickú poruchu imunitného systému. Bunky imunitného systému majú za úlohu likvidovať všetky cudzorodé látky, baktérie, vírusy, ktoré prenikajú do nášho tela. V prípade DM 1 dochádza k situácii, keď bunky imunitného systému zaútočia na svoje vlastné beta bunky, ktoré produkujú inzulín a postupne ich zničia. Čo čítať ďalej →

 Publikoval o 14:08
jún 302012
 

Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na bežne neškodné látky z okolia. Atopia je dedične podmienený sklon k tomu, aby sa človek stal alergikom. U troch zo štyroch atopikov prepukne alergia. Atopikov je u nás asi 40 % a alergikov 30 %. V diagnostike sa používajú kožné testy a laboratórne vyšetrovacie metódy IgE protilátok. Obraz čítať ďalej →

 Publikoval o 18:59
jún 302012
 

Fenylketonúria (PKU) je vrodená porucha metabolizmu. Fenylketonúria je recesívne dedičné ochorenie. To znamená, že na to, aby dieťa ochorelo, musí zdediť zmutovaný gén od obidvoch rodičov. Takto postihnutým deťom chýba enzým fenylalaninhydroxyláza. Ten má za úlohu spracúvať aminokyselinu fenylalanín (PHE). Nespracovaný fenylalanín je zdrojom všetkých problémov. Každý, kto má fenylketonúriu, musí dodržiavať celoživotnú diétu. Príznaky čítať ďalej →

 Publikoval o 18:56
jún 302012
 
Intolerancia laktózy

Intolerancia laktózy je enzymatická porucha, pri ktorej chýba alebo nefunguje enzým laktáza. Laktóza – mliečny cukor Laktáza – enzým, ktorý nám pomáha laktózu tráviť Veľa ľudí môže bez problémov vypiť dva aj tri poháre mlieka. Mlieko je v ich črevách plne strávené vďaka enzýmu laktáza a vstrebáva sa ďalej do krvného obehu. Pri nedostatku enzýmu čítať ďalej →

 Publikoval o 18:34
jún 302012
 

Celiakia je autoimunitné ochorenie spôsobené trvalou neznášanlivosťou lepku. Lepok-Gluten (po anglicky) je bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni a raži. Nedoporučuje sa konzumovať ani ovos. Lepok je tiež prítomný v potravinách vyrobených z týchto obilnín, napr. v slade. Mnohé potraviny, v ktorých sa nachádza lepok, sú zjavné. Ako napr. chlieb, koláče, cestoviny, keksy. Treba čítať ďalej →

 Publikoval o 17:31
jún 302012
 
Diabetes mellitus

Diabetes mellitus (cukrovka) je metabolická porucha v našom tele. Naše telo sa skladá z buniek. Tie potrebujú k správnej funkcii energiu. Jej hlavným zdrojom sú cukry, bielkoviny a tuky. Tuky sú najvýdatnejším zdrojom energie a zároveň jej zásobárňou. Bielkoviny sú hlavnou stavebnou látkou pre organizmus. Cukry sú hlavným zdrojom energie a zásadným spôsobom ovplyvňujú hladinu čítať ďalej →

 Publikoval o 14:01
jún 302012
 
Alergia na mlieko

Alergia na mlieko je alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Ľudia si často zamieňajú alergiu na mlieko s intoleranciou laktózy. Jedná sa však o dve rozdielne diagnózy. V prípade intolerancie ide o poruchu trávenia (pozri článok intolerancia laktózy). Alergia na mlieko je nežiadúca reakcia imunitného systému na bielkovinu mlieka. V každom prípade alergia je závažnejšia diagnóza. čítať ďalej →

 Publikoval o 10:01