sep 032012
 
Bezlepková diéta

Ľudia, ktorí trpia celiakiou, musia venovať veľkú pozornosť výberu vhodných potravín. Spočiatku môže byť veľmi ťažké vybrať tie správne. Hlavným pravidlom je vyhnúť sa všetkým potravinám obsahujúcim lepok.

Základným zdrojom lepku je pšenica, jačmeň, raž (po česky žito) a ovos. Aj keď špeciálne pestovaný ovos je podľa niektorých štúdií povolený, vo všeobecnosti sa stále radí medzi nevyhovujúce pri bezlepkovej diéte. Netreba zabúdať ani na špaldu, ktorá je nešľachtenou formou pšenice.

Celiakia potraviny

Zakázané obilie pri bezlepkovej diéte: pšenica (všetky odrody Triticum, ako sú pšenica tvrdá, pšenica kamut a špalda), jačmeň, raž a ovos.

Niektorí ľudia sa mylne domnievajú, že celozrnná múka z týchto obilnín je povolená. Nie je to pravda. Rozdiel je iba v spracovaní zrna. Ak sa rozomelie celé zrno, vzniká múka celozrnná. Naopak hladká, polohrubá a hrubá múka vzniká rozomletím iba obilného jadra bez jeho obalu. Z bezlepkovou múkou to nemá nič spoločné.

Potraviny, ktoré obsahujú lepok a sú zakázané pri bezlepkovej diéte:

Obilniny (pšenica, jačmeň, raž, špalda a ovos) a výrobky z nich:

  • múka, krupica, kuskus, cestoviny, pšeničné otruby, kaše, vločky, cereálie, palacinky, lievance, knedľa, strúhanka, krutóny, krúpky, halušky
  • chlieb, pečivo, koláče, torty, zákusky, perníky, piškóty, oplátky, sušienky, slané tyčinky a krekery

Nesmieme zabúdať ani na výrobky, ktoré obsahujú lepok v skrytej forme. To znamená, že nie je na prvý pohľad jasné, či je v nich lepok. Je preto dôležité poctivo kontrolovať etikety.

Medzi najviac rizikové výrobky so „skrytým“ lepkom patria:

Mäsové výrobky:

  • mäsové konzervy
  • fašírky, jaternice, krvavnice
  • všetky mäsové produkty pripravené v strúhanke alebo v ceste z múky, ktorá obsahuje lepok
  • niektoré údeniny a paštéty

Mliečne výrobky:

  • hlavne mäkké syry a zmrzlina môžu obsahovať gluténové stabilizátory
  • niektoré jogurty a zakysané výrobky môžu obsahovať pšeničný modifikovaný škrob
  • niektoré pomazánkové maslá a nátierky
  • niektoré pudingy a krémy

Ovocie a zelenina:

  • ak sú vo forme rôznych náplní do pekárenských výrobkov

Polievky a omáčky:

  • všetky polievky a omáčky zahustené múkou, ktorá obsahuje lepok
  • niektoré instantné polievky a omáčky

Dochucovadlá:

  • sladový ocot
  • niektoré horčice, kečupy, dressingy, sójové omáčky, worcesterové omáčky, tatárske omáčky, bujóny, majonézy
  • niektoré prášky do pečiva a sušené droždie

Pochutiny:

  • niektoré ochutené zemiakové a kukuričné lupienky
  • niektoré snackové výrobky, napr. chipsy

Cukrovinky:

  • niektoré lízatka, čokolády a cukríky
  • kukuričné a ryžové cereálie obsahujúce sladový výťažok z jačmeňa

Nápoje:

  • náhražky kávy známe ako obilné kávy
  • niektoré instantné mliečne nápoje
  • pivo

Netreba zabúdať ani na niektoré kozmetické výrobky, napr. rúže a niektoré lieky.

Napriek obmedzeniam, ktoré musia ľudia s celiakiou dodržať, existujú mnohé prirodzene bezlepkové potraviny. Tieto sa využívajú na výrobu bezlepkových produktov. Ich škála sa neustále rozširuje.

Prirodzene bezlepkové potraviny sú:

  • kukurica, ryža, sója, zemiaky, pohánka, proso, quinoa, strukoviny a amarant
  • mäso, ryby
  • mlieko
  • čerstvé ovocie a zelenina
  • vajcia
  • čaj, káva, voda, minerálna voda, víno
  • orechy, semienka, jedlé gaštany, kokos

Častokrát sa stáva, že aj prirodzene bezlepkové potraviny sú zmiešané alebo kontaminované lepkom.

Pre lepšie zorientovanie musia všetky balené potraviny obsahovať informáciu o zložení a zoznam prísad. Táto informácia musí byť umiestnená na krabičke, balení alebo na fľaši.

V zásade existujú 3 spôsoby, ako rozpoznať, že sa jedná o bezlepkovú potravinu:

  1. ak sú to potraviny, ktoré sú prirodzene bezlepkové, v základnom stave bez ďalšieho spracovania
  2. ak sú to potraviny, ktoré sú označené symbolom preškrtnutého klasu
  3. ak sú to potraviny označené slovami „bezgluténová potravina“ alebo „neobsahuje  glutén“

Pre potraviny označené ako „bezlgluténové“ platí obsah lepku menej než 20 mg/kg. Hranica pre obsah lepku v potravinách označených ako „veľmi nízky obsah gluténu“ je maximálne 100 mg/kg. Tieto hodnoty sú stanovené podľa Nariadenia komisie (ES) č.41/2009. Toto nariadenie je záväzné v celom rozsahu a priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch.

 Publikoval o 21:09

 Zanechať komentár

(Požadované)

(Požadovaný, ale nebude zobrazený)